Jeftiniji krediti od jula

Bez autora
May 11 2014

Subvencionisani krediti privatnicima od jula. Korist od ove mere očekuju i bankari i privrednici. Prva na listi mera koje će Vlada usvojiti naredne nedelje je subvencionisanje kredita isključivo za privatna preduzeća.Država će dotirati kamate sa 60 miliona evra da bi banke mogle da plasiraju milijardu i dvesta miliona evra po najnižim mogućim kamatama. Privrednici kažu da su povoljniji krediti presudni za održavanje poslovanja, a i bankari očekuju više posla.

Jeftiniji krediti od julaSubvencionisani krediti privatnicima od jula. Korist od ove mere očekuju i bankari i privrednici.

Prva na listi mera koje će Vlada usvojiti naredne nedelje je subvencionisanje kredita isključivo za privatna preduzeća. Država će dotirati kamate sa 60 miliona evra da bi banke mogle da plasiraju milijardu i dvesta miliona evra po najnižim mogućim kamatama. Privrednici kažu da su povoljniji krediti presudni za održavanje poslovanja, a i bankari očekuju više posla.

Slaba kupovna moć građana, najveća je muka i srpskih privrednika. U jagodinskoj "Jeli" kažu da prodaju 70 odsto manje nameštaja nego 2009. i propali bi da ne izvoze polovinu proizvodnje. Obradovala ih je najava Vlade da će omogućiti jeftinije kredite privredi.

"To me je izuzetno obradovalo jer smo u situaciji da radimo nove investicije i nama bi u tom slučaju to trebalo", Miroljub Radovanović iz "Jele" Jagodina.

"Oni će parcijalno značiti da se neko razduži, da drugi deo proba da uloži u neke poslove, ali opšti uslovi poslovanja u Srbiji demotivišu poslodavce da ulažu", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Slobodan Đinović iz Srpske asocijacije menadžera kaže da će ta mera, ukoliko se sprovede kako treba, poboljšati likvidnost privrede.

"Treba da postoji kontrola Ministarstva i NBS, da te pare završe u preduzećima kojima su potrebne, a ne samo da prođu kroz preduzeća i završe u bankama u vidu depozita", kaže Đinović.

Nadaju se privrednici da bi uz državnu dotaciju kamate mogle da budu upola niže od sadašnjih prosečnih osam procenata na zajam u evrima. Bankari detalje ne znaju, ali uz subvencije očekuju rast kreditne aktivnosti.

"Ja očekujem da će najveći deo tih para završiti u preduzećima koja su zdrava i koja imaju zdrave proizvodne programe. Onim preduzećima koja ne mogu da vrati kredite ni ako su kamate nula, ovo svakako neće biti od pomoći", kaže Zoran Petrović iz "Rajfajzen banke".

Šezdeset miliona evra za dotiranje dela kamate, Vlada će obezbediti rebalansom budžeta koji će u Skupštini biti krajem juna ili početkom jula.

"Ta sredstva moraju da budu opredeljena u Zakonu o budžetu, u izmenama i dopunama zakona, i biće usmerena ka malim i srednjim preduzećima koja imaju proizvodni i izvozni program", kaže Veroljub Arsić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za finansije. 

Više detalja o tome kada će privrednici moći da dobiju kredite i po kojoj tačno kamati, kao i o ostalim merama koje je najavio premijer, znaće se u ponedeljak kada će, kako RTS saznaje, biti održan sastanak Vlade, privrednika i bankara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik